Hlavní navigace

XSL-FO 1.1

18. 2. 2007 23:38 (aktualizováno) Petr Cimprich

Vrátím se asi dva týdny zpátky, kdy nová verze formátovacího jazyka XSL-FO (nebo jen XSL) 1.1 postoupila do stavu navrženého doporučení W3C (Proposed Recommendation). To už je poslední fáze před opravdovým konečným doporučením, takže je nejvyšší čas se podívat, co XSL-FO 1.1 přinese nového.

Přesnější než nová verze jazyka by asi bylo říkat rozšíření stávající verze 1.0. Ve verzi 1.1 nejsou žádné převratné změny. Do stejného jmenného prostoru jen přibude několik nových intrukcí pro sledování změn, vkládání indexů, záložky a ještě pár drobností. Tady je úplný seznam změn od verze 1.0. Je vidět, že změny vycházejí z praxe. Na smělé konstrukce a nové koncepty bude asi prostor až ve verzi 2.0, o níž už se začíná přemýšlet, viz workshop uskutečněný před pár dny v Heidelbergu. Ale zpět k aktuální verzi 1.1. S jejím přijetím by neměly být žádné potíže. Kdo používá XSL-FO jen základním způsobem, žádné změny ani nezaregistruje. A profíkům, kteří dnes ždímají XSL až na doraz, nabídne další potřebné funkce.

Výrobci softwaru už vzali XSL-FO 1.1 na vědomí. Kompletní verzi 1.1 zatím podporuje jen XSL Formater 4.0 od Antenna House, ale také ostatní hlavní procesory (Arbortext, XEP) podporují aspoň vybrané funkce. Podobně je na tom i open-source procesor FOP od Apache. Zatím poslední verze 0.92 (označená jako beta) na nové vývojové větvi už umí aspoň něco z XSL-FO 1.1. To je celkově před vydáním doporučení velmi dobrý stav. Komerční procesory nemají jinou volbu, než se snažit co nejrychleji implementovat kompletní verzi 1.1. Apache FOP, který dodnes nepodporuje ani úplnou specifikaci 1.0, je trochu jiný případ, ale i tady jsou po delší stagnaci důvody k mírnému optimizmu. XSL-FO 1.1 je tady a lidé ho budou používat.

Sdílet