Hlavní navigace

Ponie končí

18. 2. 2007 23:32 (aktualizováno) Petr Cimprich

Poslední dobou to tak trochu vypadá, že projekt Perl 6 začíná ztrácet dech. Možná je to jen optický klam, ale zvenčí se to dá špatně posoudit. Larry Wall a Damian Conway pořád generují své Apocalypses a Exegeses, v mailing listu se diskutuje o nejrůznějších podrobnostech, ale co chybí, je jasné směřování k cíli. Někdy v roce 2001, 2002 jsme všichni věřili v rychlejší pokrok. Asi to ale bude ještě na dlouho.

Novinky ze světa Perlu 6, které od roku 2002 skoro každý týden sepisovali Matt Fowles a po něm Piers Cawley, se v od letošního února odmlčely. A dnes jsem si všiml pár týdnů staré zprávy, že končí projekt Ponie – pokus integrovat interpreter Perlu 5 s virtuálním strojem pro dynamické jazyky (a především Perl 6) zvaným Parrot. Vývojáři Ponie odvedli nemalý kus práce, ale postupně ztratili motivaci a podporu firmy Fontago. V oznámení konce projektu si postěžovali, že v době, kdy jim šla práce nejvíc od ruky, jim v pokroku bránil pomalý postup implementace Parrotu. A práci na Parrotu dozajista neprospívá, že pořád zatím neexistuje specifikace jeho primárního jazyka. Část práce odvedené na Ponie byla aspoň zpětně portována do pětkového interpreteru, vývojové verze 5.9.

Ponie představoval pro hodně lidí příslib, že ohromné množství knihoven a aplikací napsaných v Perlu 5 bude možné časem převést do moderního běhového prostředí srovnatelného s Javou nebo .Net. Nějaký způsob, jak spouštět perl5 programy pod Parrotem, se časem určitě objeví, ale místo jistoty je to zase jen mlhavá naděje. Projekt Ponie byl bohužel špatně načasovaný – rozběhl se moc brzy a optimisticky přecenil rychlost postupu Parrotu a Perlu 6. Škoda.

Sdílet

  • 19. 9. 2006 19:21

    Michal Jurosz (neregistrovaný)

    Ahoj. Asi to moc nesleduje :-). Ztrácet dech? Rekl bych, ze je to presne naopak.

    Apocalypses a Exegeses se uz negeneruji. Upravuji se jen synopses a to dost rychle.

    Novinky se znovy sepisuji a dokonece se i dopisuji ty stare.
    http://pugs.blogs.com/pugs/2006/09/weekly_perl_6_m_2.html

    Jinak je opravdu Ponie oficialne konci. Uz dlouho bylo videt, ze se nic nedeje.